ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
Το Πήλιο είναι από τους προορισμούς εκείνους που μπορεί κανείς να απολαύσει όλες τις εποχές του χρόνου.
Ένας προορισμός ανεξάντλητος που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του, υπέροχες μικρές και μεγάλες παραλίες, τοξωτά πέτρινα γεφύρια, απότομα φαράγγια και καταρράκτες, κι ένα πολυδαίδαλο δίκτυο μονοπατιών που το διασχίζει από την μια άκρη ως την άλλη, συνθέτουν την απαράμιλλη ομορφιά του Πηλίου.
Κεντρικό Πήλιο
Οι ΜΗΛΙΕΣ είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του Πηλίου που σφύζει όλο το χρόνο από ζωή. Χτισμένες σε πλεονεκτική κομβική θέση, είναι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο χωριό με μεγάλο φυσικό κάλλος. Τόποι αναφοράς είναι η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741) στην πλατεία του χωριού, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός των Μηλεών στις παρυφές του και η μεγάλη μεταλλική γέφυρα «Ντε Κίρικο». Αξίζει σε κάθε περίπτωση η εμπειρία του μικρού ταξιδιού στην πιο γραφική σιδηροδρομική γραμμή της χώρας με το σύγχρονο «Μουτζούρη». Η διαδρομή είναι ανεπανάληπτη.
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ είναι το
πιο ορεινό παραδοσιακό χωριό του Πηλίου
με μεγάλη πνευματική παράδοση και ιστορική
παρουσία μέσα στα χρόνια. Απλώνεται αμφιθεατρικά κάτω από την κορυφή
Εύζωνας και προσφέρει μοναδική θέα στον Παγασητικό. Συνδυάζει με απόλυτη αρμονία τη φυσική ομορφιά με τα πηλιορείτικα και νεοκλασικά του αρχοντικά, τις πετρόχτιστες και μαρμάρινες κρήνες, την κεντρική του πλατεία με τα πλατάνια και τους μουσειακούς του χώρους.
Σε 2 χιλιόμετρα μετά τις Μηλιές βρίσκεται η ΒΥΖΙΤΣΑ, ένα μικρό ορεινό χωριό που είναι ζωντανό μνημείο της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Με τα άριστα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και τα εκκλησιαστικά της μνημεία, τα καλντερίμια, την μικρή της πλατεία και τις πετρόχτιστες βρύσες θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο καλά διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα.
Ο δρόμος από τη Βυζίτσα οδηγεί στις ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ που φυλάσσουν όλα τα στοιχεία ενός αυθεντικού παραδοσιακού πηλιορείτικου χωριού. Με μια μικρή βόλτα στα καλντερίμια θα γνωρίσει ο επισκέπτης τα παλιά αρχοντικά του οικισμού, και την ονομαστή «βυθισμένη» γραφική πλατεία του με το αιωνόβιο πλάτανο και την ιδιαίτερη μαρμάρινη κρήνη.
Επίνειο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, η ΚΑΤΩ ΓΑΤΖΕΑ είναι ένα χωριό δίπλα στη θάλασσα που το λατρεύουν όλοι για το πανέμορφο ηλιοβασίλεμά της, την ηρεμία του τοπίου και τη γραφική της «νησιώτικη» παραλία της.
Τα ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ είναι από τα πιο νέα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου που γνωρίζει όμως μεγάλη ανάπτυξη και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τα υπόλοιπα. Διαθέτει την πιο μεγάλη παραλία στον Παγασητικό με πεντακάθαρα νερά, πλατάνια και ευκαλύπτους που φτάνουν ως την αμμουδιά. Η ζωή εδώ συνεχίζεται ολόκληρο το χρόνο.
Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ είναι σκαρφαλωμένος στο βουνό, 11 μόλις χιλιόμετρα από την Αγριά. Το χωριό είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πηλιορείτικης αριστοτεχνίας με θαυμάσια αναπαλαιωμένα αρχοντικά, πέτρινες βρύσες σε κάθε σημείο και διαθέτει ένα από τα πιο αξιόλογα δίκτυα καλντεριμιών.
ΔΥΤΙΚΟ Πήλιο
Η ΠΟΡΤΑΡΙΑ, το πρώτο χωριό που συναντά κανείς ανηφορίζοντας προς το βουνό των Κενταύρων και η ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ, σε πολύ μικρή απόσταση, είναι από τα πιο κοσμοπολιτικά χωριά του Πηλίου που διατηρούν τον χαρακτήρα τους με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά και τη φυσική ομορφιά τους αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο. Παραδοσιακά, αναστηλωμένα αρχοντικά, αυθεντικά δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, πέτρινες κρήνες, λιθόχτιστες εκκλησίες του 17ου και 18ου αιώνα με περίτεχνα λιθανάγλυφα, τοπικά μουσεία, παραδοσιακές ταβέρνες και καταστήματα με σπιτικά και ντόπια προϊόντα καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλων των επισκεπτών. Από τη Μακρινίτσα, το «Μπαλκόνι του Πηλίου» ξεδιπλώνεται μια υπέροχη θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό.
Ψηλότερα στο βουνό και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, καστανιές και οξιές προβάλλει ένας μικρός οικισμός, τα XANIA, που φιλοξενούν στη θέση Αγριόλευκες ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Όλο το χρόνο οι Αγριόλευκες διατηρούν το αποκλειστικό προνόμιο της απίστευτης θέας δύο θαλασσών, του Αιγαίου και του Παγασητικού.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ
Η μεγαλοπρέπεια του βουνού και η αρχιτεκτονική παράδοση σμίγουν στη ΖΑΓΟΡΑ, το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό χωριό του Πηλίου, πολύ γνωστή για τα περίφημα μήλα της. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα στο πράσινο και με τα θαυμαστά της πυργόσπιτα, τα παλιά μοναστήρια και τις δεκάδες εκκλησίες, τις μνημειακές βρύσες και την ιστορική της Βιβλιοθήκη μαζί με το επίνειό της το ΧΟΡΕΥΤΟ είναι μέρη στο Πήλιο που πρέπει μία φορά τουλάχιστον να επισκεφτεί κανείς. Πολύ κοντά, στο ακρότατο σημείο της οδικής αρτηρίας του Ανατολικού Πηλίου βρίσκεται το ΠΟΥΡΙ, ένα μικρό πανέμορφο ορεινό χωριό
Ο ΚΙΣΣΟΣ και το ΜΟΥΡΕΣΙ είναι τόποι ιδανικοί για τους λάτρεις της φύσης και της ηρεμίας. Μικρά γραφικά χωριά, με όμορφες και καταπράσινες πλατείες, προσφέρονται για μια μικρή δροσερή ανάπαυλα που κάλλιστα συνδυάζεται με την επίσκεψη των εκκλησιών της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό (17ος αι.) και της Αγίας Τριάδας στο Μούρεσι (18ος αι.), αντίστοιχα.
Η ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου με τέσσερις συνοικίες απλωμένες κάτω από τη σκιά αιωνόβιων δέντρων που κρατά καλά φυλαγμένη την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Πανέμορφες πλατείες με θεόρατα πλατάνια, εκκλησίες, παραδοσιακά αρχοντικά και πετρόχτιστα καλντερίμια αποκαλύπτονται σε κάθε βήμα του επισκέπτη. Ένα άριστα διατηρημένο καλντερίμι συνδέει την Τσαγκαράδα με την παραλία της Νταμούχαρης, από όπου εύκολα μπορεί να προσεγγίσει κανείς την πολύ μεγάλη παραλία του ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ με τα καταπράσινα νερά του. Σε μικρή απόσταση από την Τσαγκαράδα βρίσκεται ο Μυλοπόταμος, μία από τις πιο αγαπημένες παραλίες του Πηλίου και οι εξίσου μαγευτικές παραλίες Φακίστρα, Πλάκα και Παπά Νερό.
ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
Το Νότιο Πήλιο δεν έχει να ζηλέψει σε φυσικές ομορφιές τις άλλες περιοχές του βουνού των Κενταύρων. Ξεκινώντας από την ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ, το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, και σε μικρή απόσταση μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει τις παραλίες του Αιγαίου, Ποτιστικά, Μελανή, Πάλτση με άμμο ή βότσαλα, καταγάλανα νερά και κάποιες μέρες με παιχνιδιάρικα κύματα. Οι παραλίες του Παγασητικού είναι ήρεμες και απάνεμες. Απλώνονται ανάμεσα σε γραφικούς οικισμούς και ελαιοπερίβολα από το ΛΕΦΟΚΑΣΤΡΟ, τον ΚΑΛΑΜΟ, το ΧΟΡΤΟ, τη ΜΗΛΙΝΑ, τη ΤΖΑΣΤΕΝΗ και συνεχίζουν κρυμμένες σε κολπίσκους ως το ΤΡΙΚΕΡΙ και την ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, το πανέμορφο ψαροχώρι στο νοτιότερο άκρο του Πηλίου.
Ο ΛΑΥΚΟΣ είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου με πανοραμική θέα στις ακτές του Παγασητικού. Υπερηφανεύεται για την θαυμάσια πλακοστρωμένη πλατεία του με την εκκλησία της Θεοτόκου και το επιβλητικό καμπαναριό του 19ου αιώνα, το καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα (1785), που είναι ίσως το μακροβιότερο στην Ελλάδα, τα καλντερίμια, τα αρχοντικά του και το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Ραδιοφώνου.